Under en lång tid har jag varit rädd och osäker för att träna ihop med andra. Så många hundar har kommit fram till oss under träning och det slutar aldrig bra.

Men under det senaste året har vi långsamt börjat komma tillbaka och känna trygghet i att träna med andra igen. Tack vare nosework. Sporten där en hund söker i taget och alla är i koppel, det känns så skönt och roligt!

Billy gjorde ett helt fantastiskt doftprov i november där han hittade doften på 8 sekunder, och idag var vi på vår första noseworktävling.

Eftersom jag och Josef hade varit på semester hade jag och Billy inte hunnit träna på tre veckor och jag hade absolut inga förväntningar alls. Och det var nog bra! Vi startade som nummer 4 och första söket fungerade inte alls. Billy förstod nog inte riktigt att han skulle söka och kändes ganska låg (men jag kanske var lite låg och nervös? Han påverkas så av mig) han kämpade i alla fall på som en kund. Nästa sök var utomhussök och det var i direkt anslutning till fordonssöket. Jag tog lite tid på remsan mellan söken, belönade massor och peppade honom lite. När vi klev in på nästa sök hade han en helt annan attityd och sökte jättefint. Han hittade det snabbt och markerade tydligt.

På eftermiddagen var det inomhussök och behållarsök i ett stall, var riktigt nervös för det eftersom Billy är livrädd för hästar. Som tur var fanns det inte några hästar i närheten så vi såg det som en rolig utmaning.
Billy hade riktigt svårt med innomhussöket och det tog tid innan han hittade det. Men han sökte hela tiden väldigt intensivt och jobbade verkligen på.
Behållarsöket är väl det jag är mest stolt över. Han jobbade på som en riktig kämpe och jag såg att det var väldigt svårt. Han stannade till och verkligen kollade av ett par kartonger, men utan att markera och jag hade is i magen och höll mig på avstånd. Sedan vände han om och hittade rätt kartong. I efterhand fick jag höra att väldigt många hade bommat på det söket och klagat på hur svårt det var. Var så glad och nöjd över Billy!!

Först hade vi inte tänkt vänta på prisutdelningen, men sen gjorde vi det i alla fall. Tänkte att det kunde vara roligt att ha protokollet ändå. De gick igenom sök efter sök och började med de som hade placerat sig.
De kommer till utomhussöket och räknar upp ettan, tvåan och trean…. ”Elin Selin och Billy”. Jag bara what? Vi kom trea i utomhussöket! Vart verkligen glad och Billy fick en fräsig medalj. Han hade klarat det på 16 sekunder. Vilken hund!

Det var bara 2 av 45 deltagare som hade fixat alla moment så jag var verkligen jättenöjd när vi åkte hem med tre klarade sök och en medalj. Tänk att vi som inte skulle tävla mer gör en sådan cool comback liksom. Duktiga duktiga Billy!

Största segern var ändå hur lugn och trygg han var på tävlingsplatsen och hur fint han gick in i jobb och sökte. Det var verkligen helt fantastiskt. Fina lilla hund <3