Nu är vi hemma från semestern igen, och jobbet har börjat. Det vanliga livet är igång och hundträningen har tagit fart på nytt. Idag kommenderade Marianne oss igenom hela ettan. Det kändes helt okej, det är ett par saker som brister men det är saker vi redan jobbar på. Skönt att få det hela svart på vitt i vilket fall.

Vi började med en platsliggning med två andra hundar. Billy låg på en kant bredvid en ny riesen-tik. Han låg ganska lugnt men kröp ett steg en gång för att lägga ner hakan och vickade rumpan en gång. Jag brydde mig inte om detta, är tillräckligt nervös över platsliggningen som det är så jag måste bara lära mig att slappna av och lita på att han faktiskt ligger. Mer platsliggning bör vi träna i alla fall, mest för min skull (och för att Billy inte ska krypa)

Ingång på planen Riktigt fint! Han var med mig och drog inte i kopplet, jag fångade upp honom och vi gick in. Mycket bra!!

Fria följet kändes okej, vi har inte hunnit så långt att han orkar hålla ihop ett helt fritt följ utan handen men vi testade och han var vid min sida hela tiden även om fokusen släppte ibland. Här måste vi såklart fortsätta med våran träning som vi gör. Fortsätta att jobba bort handen osv.

Tandvisning Hur bra som helst. Satt hela tiden och visade sedan tänderna utan att vara vidare berörd.

Läggandet var alldeles för segt. Det har vi börjat träna mycket nu utanför plan, bara hemma. Så jag hoppas att det kommer bättra sig.

Inkallning. Dålig fart, men det var väldigt varmt. Annars bra, fin ingång.

Ställandet. Tog ett steg, annars var det okej. Vände lite mot mig när jag kom, men det brukar han inte göra.. vi får påminna honom lite om ställandet också tror jag.

Apporten – jättebra. Men måste öva med andras apporter.

Hoppet – Klockrent utan anmärkning. Fint hopp, fin ingång.

Helhet: Han höll ihop! Men jag fick peppa honom en del mot slutet. Transporterna mellan momenten känns inte helt hundra ännu, och han stack på apporten när Marianne var och hämtade den. Så vi måste träna mycket på det. Över lag så måste vi länka mer och jobba med transporterna, belöna på mer oväntade ställen och få honom att tycka att det är roligt.

Jag har nämligen anmält oss till en LK1:a. Vi har redan ett förstapris men det var ett år sedan vi tog det, sedan bangade jag alla andra tävlingar på grund av att jag själv blev för osäker och nervös. Men nu har jag vågat anmäla igen. Tävlingen är om ungefär tre veckor och fram tills dess ska jag göra en ordentlig träningsplan där jag förbereder honom så gott jag kan. Jag har även börjat lyssna på en ljudbok om mental träning och ska försöka ta till mig några av knepen för att få mig själv mer säker och mindre skräckslagen. Känns det inte alls bra nära inpå tävlingen kanske vi inte startar – men förhoppningsvis gör vi det. Vill så gärna komma ut på banan igen, släppa ettans moment och kunna fokusera på tvåans. Tur att vi har så fint stöd och så himla mycket hjälp. Marianne har erbjudit sig att komma ner till BBK när som helst och bara kommendera oss ifall vi vill (och såklart vi vill det!) Sedan har vi enorm pepp från våra fina träningskompisar.

Hur lägger ni upp träningsplaner inför tävling?

Varm, duktig Billy fick simma efteråt!

20140716_5530