Lydnad är kul, men inte särskilt bra när det handlar om att bränna kalorier. Billy har blivit tjock och matte har fått dålig kondis.
Detta ändrar man lättast på genom någon motionsform, till exempel genom att springa.

Viktigt att veta som hund när man springer är dessa saker:

1. Man blir lite varm att springa, så smit gärna ner i diverse vattenpölar, diken eller sjöar när tillfället ges. Är du fastspänd vid koppel? Inga problem! Ta med matte också så kan ni ta ett svalkande dopp tillsammans.

2. Om du nu råkar vara lös, se till att hjälpa matte med nedkylningen genom att springa precis bredvid henne och skaka av dig allt vatten efter doppet. Detta gör matte så glad att hon skriker av lycka.

3. Springer ni sådär långt och långsamt som många otränade mattar gör, ja då blir det tråkigt. För att få fart på latmasken kan man hoppa bakom och försöka bita lite i mattes tröja då och då. Mest för att få lite action.

4. Blir det så tråkigt att man typ håller på att dö, är det ända rätta att kampa med kopplet. Springer matte vidare blir det extra roligt eftersom du då kan sätta bakhasorna i backen, dra utav sjutton åt andra hållet! Detta ger även matte mer träning. Helst ska denna övning ske i extrem uppförsbacke.

5. När springrundan är över är det viktigt att hålla flåset uppe. Därför kan man passa på att apportera diverse smutsiga, kvarglömda strumpor, pappersbitar som folk har använt att torka sig i ändan med när nöden inte haft någon lag och andra roliga grejer. Detta får matte att rusa undan väldigt snabbt flera gånger (även kallat intervallträning) eller backa/vifta med armarna och göra andra gymnastiska saker. Riktigt bra för att få ner flåset i ett lagom tempo och stretcha på samma gång. Bra för både hund och matte.

bild-9

Ha det så roligt ute i löparspåret!

/Billy