Fick ett par kommentarer på inlägget igår (ni hittar det här!) där ett par undrade vad ID-spår är, hur det går till och hur vi tränar.
Jag är inte helt hemma på det här med ID-spår ännu, men jag ska förklara så gott jag kan!

ID-spår är en typ av luktdiskriminering som mest används inom polisen och det militära. Det kan bland annat användas till att leta efter människor som villat bort sig eller jaga tjuvar och banditer. Det går ut på att hunden får lukta på någonting som har den försvunne människans doft, och sedan ska hitta rätt spår som passar ihop med den visade lukten. Ofta på brottsplatser finns det många olika dofter, flera människor har lämnat olika spår, poliserna har vandrat runt och lämnat sina avtryck och det kan finnas andra störningar. Här gäller det för hunden att välja rätt doft och diskriminera allting annat, något som kan vara väldigt utmanande och kräver massor med träning!

Hur går det till då? Hunden får en så kallad ”smeller” det kan vara till exempel ett klädesplagg, ett föremål som personen den ska söka har hållit i, ett fotavtryck eller liknande. Helt enkelt någon typ av doft som kan kopplas ihop med personen den ska spåra. Sedan ska hunden leta spåret efter just den personen och göra ett spårupptag, det kan man göra till exempel genom att låta hunden ringa runt området där personen antas ha börjat gå eller på annat vis systematiskt låta hunden söka av området eller brottsplatsen.

När man tränar ID-spår behöver man både träna på uthålligheten att orka leta spår även om hunden inte hittar det på första försöket, och även att koppla ihop smellern med spårupptaget och rätt spår. Till skillnad från en vanlig spårhund som oftast tar det färskaste spåret, måste ID-spårhunden välja ut och aktivt tänka över vilket spår den ska ta. Den måste även kunna spåra i alla olika miljöer, inte helt sällan handlar det om asfalt och hårda spår. ID-spårhundar tränas även ofta att gå direkt i spårkärnan med nosen så nära marken som möjligt.

Man kan träna luktdiskriminering inomhus (det har ju blivit väldigt populärt). Vi har kört utomhus. Jag har lagt ut ett föremål (min använda strumpa) i spårstarten så att jag och en kompis har gått bredvid varann en bit, för att sedan vända 90 grader åt varsitt håll. Därefter går kompisens spår ”ut i inget” medan i slutet av mitt spår ligger det en kalasbelöning (och jag brukar lägga ut den andra strumpan också som han ska markera med liggmarkering först) Det är lite så vi försöker träna. Jag funderar även på att köra med flera spår från olika människor omkring och ha näring i det rätta spåret för att få ner näsan, tempot och att han verkligen ska gå mitt i spårkärnan. Tycker att det här är ett jättroligt och utmanade sätt att träna spår, speciellt ifall man är lite trött på det vanliga personspåret och vill utmana sin hund lite extra.

Jag är som sagt ganska ny på det här med ID-spår och reserverar mig för felskrivningar.

Ni kan läsa om ID-spår på de här hemsidorna:
Canis
Norges Jägar och fiskeförbund

29032014-23 20140225_9470 _DSC0863