SPÅR! det var en hel vecka sedan vi spårade sist pga mycket i skolan (och jag som har sagt att vi ska göra det tre dagar i veckan!) I alla fall, jag cyklade upp till skogen på eftermiddagen och lade två spår till Billy. Blandade prylar, godis och sträckor utan någonting och hade konstiga böjar och sick-sackade mellan träd. Grannen + hund var även ute precis vid vårat spår och knatade omkring och plockade blåbär, så det kunde vara en utmaning tänkte jag.

Lät spåren ligga ca 60-70 min och sedan gick vi ut till skogen. Spåren gick väldigt bra! Just nu fokuserar vi ju på noggranhet, och han var sjukt noggrann! Tog allting väldigt långsamt, hittade alla saker utom en bläckpenna. Apporterade alla prylarna klockrent, stressade inte utan lämnade lungt över dem. (tappade metallgaffeln en gång, men plockade genast upp den och gav till mig) vi som har haft så mycket problem med apporteringen, och nu fungerar det jättebra! Jag var så glad. Nästa gång vi spårar ska jag helt skippa godiset och bara köra med prylar och se hur det går. Nu när han är mer noggrann har han dock lättare att bryta spåret och leta runt efter annat. Han följer gärna stigar vi korsar (även om han sedan försöker leta sig tillbaka till rätt spår) en gång är jag nästan säker på att han fick vittring på en av snitslarna jag hängt i ett träd för han sprang runt under den och letade hur länge som helst.
Vid första spåret blev vi skrämda av grannen och deras hund och Billy varningsskällde lite, (läskig gubbe i gröna kläder som plötsligt brakar fram skogen är faktiskt helt okej att bli lite skraj för, jag blev det också) men fokuserade nästan direkt på spåret igen, och brydde sig inte mer om dem.

Jag har även börjat lära mig vad som fungerar för Billy. Tex leksaker som annars står över godis funkar inte i spåret som beröm för apporteringen. Han tappar koncentrationen för mycket och leker bara halvdant, och verkar helst vilja att leken ska ta slut så att han får fortsätta spåra. Godis och massor av beröm fungerar bättre. Speciellt beröm.
Tycker dock att det är svårt att veta hur jag ska reagera om man sick sackar för mycket i spåret/spårar fel… ska jag följa med honom eller hålla emot utan att visa tillbaka?

Efter att vi spårat gick vi till trädgårdstorp för att köra lite platsliggning. Det var en familj där med sina tre lösa katter. Billy vart ju helt tokig först så det vart ingen platsliggning. Istället körde vi lite fotpossition och fokus-på-matte-träning, apportering och sedan passivitetsträning. (Billy uppbunden och jag satt en bit ifrån) gick skitbra tills en av katterna sprang jättefort rakt framför näsan på oss.. då for han upp och skällde jättemycket, men lyssnade ganska snabbt när jag sa åt honom.

Känns i alla fall som att vår träning går framåt! Har bestämt att vi bara ska fokusera på spårandet och lydnaden just nu och det var nog ett väldigt klokt beslut. Billy passar bäst att köra grejer där man måste ha full fokus och vet exakt vad man ska göra. Shejping och trickträning där han inte riktigt vet hur han ska bete sig stressar upp honom något enormt, lika så agility där jag lätt peppar upp honom för mycket. Därför passar spår och lydnad oss väldigt bra just nu och det är helt klart det vi ska hålla på med!

Förresten, imorrn börjar vår elitsatsningskurs i lydnad för Anne Dahlin. Ska bli så kul!