Woho! Heja Billy!

Idag, dagen före julafton, åkte vi iväg för att göra anlagsprov i viltspår. Jag var verkligen supernervös, men väl på plats kändes det bra och lugnt. Det var två hundar som skulle gå öppen klass innan oss, (båda blev godkända, och den ena SVCH!) så vi fick vänta och frysa ganska länge innan det var våran tur.

Efter 1,5 timmes väntan var det i alla fall dags för oss. Spårstarten gick lite knyckigt, men Billy fick snart ett bra grepp om spåret. Tempot var rätt lugnt för att vara Billy, ingen galopp i alla fall! Han var väldigt medveten om vart han skulle större delen av tiden och tågade på finfint. Vi fick problem två gånger, en gång lite grann, och en gång ganska mycket. Första problemet var att han fick en svag synretning (tror jag) För han for iväg från spåret upp på en bergsknalle och ställde sig och spanade med huvudet högt. Men sen hoppade han ner och gick rakt på spåret igen. Andra problemet var värre.. han började bli lite trött och tappade spåret rejält vid en övergång till en väg. Jag förstod inte varför, och lät honom leta, men han hittade det inte i alla fall. Tillsist, efter mycket virrvarr, tog han upp det igen och följde vägen som han skulle men var då rejält trött och lite ofokuserad sista biten.

När vi kom tillbaka till bilarna berättade domaren Thomas att han sett tre rådjur vandra iväg precis där Billy tappat spåret. De hade alltså varit och klampat precis där bara några minuter tidigare. Billy brukar i vanliga fall inte gå över på riktiga spår från vilt, så jag tror att han helt enkelt tappade bort spåret i alla färska rådjurslukter som fortfarande fanns överallt i luften och sedan inte kunde hitta det igen. Efter att ha letat så mycket efter rätt spår, vart han sjukt trött och kämpade verkligen med att orka, så de sista 10 meterna kring klöven vart lite hejsansvejsan. Men han hittade rätt!

Så vi vart godkända i alla fall, och jag är supernöjd med Billys spårarbete och hans vilja att kämpa och leta vidare helt självständigt efter rätt spår trots all rådjursdoft och trots att han var så trött. Duktiga killen!

DSC3730

Tid: 14 min
Spårningsförmåga: Utmärkt
Tempo: Lämpligt
Självständigt: Ej hjälpt vid tappt

Omdöme: Utmärkt spårarbete under större delen av spåret, fast viltkänning. 3 rådjur stöts, blir efter detta ofokuserad men kommer till spårslut. Grattis!