Vissa saker måste bara förändras med Billys beteende, till exempel måste han lära sig att paketera all den energin han har till att jobba istället för att hitta på hyss, för när han jobbar är det ju så himla bra! Han måste även kunna vara passiv utan att ligga och hetsa mig av förväntan när vi är på brukshundklubben/tävlar/tränar. En annan sak han måste lära sig är att vara uppbunden. Jag vill kunna ha honom framme när jag engagerar mig i mina träningskompisar på planen ibland.

Därför ska jag lägga upp en grundfärdighetsplan för oss den här månaden. Fyra veckors fokus.

Såhär kommer den att se ut:

– Passivitet. Åka runt till brukshundklubben och olika platser där man tränar/tävlar hund och bara sitta och spana. Är det någon som ska tävla snart i närheten av Stockholm och vill ha med sig fotograf med tillhörande tjuthund är det bara att hojta!
Långsiktig målbild: Kunna ligga lös på filten medan jag tränar andra hundar.

– Spår/Upplet. När vi drar ner på lydnaden och rallyn måste någon typ av hjärngympa ta över mer och det blir spåret. Mycket näringsspår och hårda spår med fokus på nos i backen, spårkärna och lugn. Kanske pausar med viltspåret för där kan han hetsa och slarva på ett annat sätt.
Långsiktig målbild: En mycket spårsäker hund som går direkt i spårkärnan med nosen lågt.

– Fys. För att orka mer både mentalt och konditionsmässigt ska vi börja fysträna mer. Vi har redan satt igång, men det ska ökas till fler dagar i veckan än det har varit det senaste.
Långsiktig målbild: En muskulös hund som orkar jobba både med huvudet och kroppen. Orka dra längre sträckor löptränar, ner i vikt lite.

– Fritt följ. För att ändå behålla någon typ av lydnad, och inte tappa nu när vi börjat med nytt träningssätt på FF ska vi fortsätta med fokusen på det här. I lugna miljöer där han inte hetsar eller ljudar till en början. Lugna belöningar och nolltolerans till ljud.
Långsiktig målbild: Ett satans bra fritt följ utan blicksläpp.

Så kommer vårat fokus se ut de närmaste fyra veckorna. Deadline 15/5. Då kommer jag utvärdera och lägga upp en ny plan för månaden efter!

Fyra veckors fokus – fyra porträttbilder på seriös Billy!

 b2 b5 b4 b3