Ofta är det så att mattar och hussar blir ganska smuttsiga när de är ute i skogen. Leriga och kvistar i håret eller mössan. Det här är ju lite pinsamt för de hundar som är hygieniska och ofta tar sig ett uppfriskande och renande dopp.

Här nedan kommer tips på hur du som hund kan ge din matte eller husse en kort skogsspaupplevelse efter träningen. Snabbt och enkelt kan få ner dem i skogens alla spapölar för rengöring och härligt skogsskrubb. De blir som nya människor efteråt!

– Välj en dag då det regnar, eller har regnat mycket tidigare. Lerigt är ledordet!
– Ta med matte/husse till skogen, och se till att de får med sig en ordentlig leksak. Helst en tung en som inte flyter och gärna köpt dyrt i djuraffär.
– Vänta och tajma in tillfället! Försök inte sno leksaken i förväg, det kan avslöja dig. Se också till att vänta på rätt tillfälle, det måste finnas en bäck/djup lerpöl/dike i närheten.
När du väl fått leksaken, det är då det gäller….
DRA FORT SOM TUSAN!
– Sätt fart mot bäck/lerhål eller vad sjutton du nu har spanat ut tidigare under planeringsstadiet.
– Hoppa i och ta med dig leksaken. Passa på att leka ett tag och ta dig ett ordentligt dopp, det är ju viktigt att även du blir ren och fin och får en fräsch lerinpackning. (som denna till exempel).
– Din matte/husse blir här antagligen aningen skräckslagen. De ser hur hela hemmet blir nersölat med lera och hur eftermiddagen går åt till att duscha hund. De börjar alltså lätt panikslaget att ropa på dig.
– Men inkallning är inte så viktigt, och du ska inte låta dig vilseledas från uppdraget!
– Vid det här laget ska din fina och dyra leksak ha sjunkit till botten av lerpölen, och du kan frenetiskt låtsas leta efter den (viktigt att vara mycket dramatisk och teatrisk här) Du visar nu för din förare att du aldrig någonsin kommer få upp den där fina leksaken på egen hand.
HELVETE OCKSÅ! tänker din sämre halva (aka matte/husse). Och börjar irriterat gå åt pölens håll. Här kan du titta på han/hon/hen/den/det (alla uttryck finns med så att ingen känner sig kränkt) med uppgiven blick.
– Matte/husse går fram och börjar sträcka sig ner mot vattnet/dyhögen för att leta efter den dyra leksaken (hundmänniskor är generellt försiktiga med pengar så att de ska ha råd att tävla oftare, gå på fler kurser och köpa nya halsband till sin hund varje vecka)

Här gäller det för dig som hund att vara kreativ och inovativ, känna av situationen och handla efter den. Målet är alltså ett rejält plask, och att matte/husse mer eller mindre ska simma runt i lervattnet. Du kan välja ifall du vill hoppa på framifrån (blöt-hund-kommer-flygande-tekniken) och hoppas att de tappar fästet och glider ner i leran. Eller så kan du helt enkelt ta dig upp från vattnet och sedan knuffa bakifrån. Alla sätt är lika rätt – huvudsaken är att utgången blir densamma, dvs mycket lyckad.

———-

När Billy väl lyckats få ner sin matte i vattnet brukar det här bli ytterst dramatiskt. Matte skriker och sprattlar med alla ben, vattnet är kallt och leran är geggig. I det här läget är det bara för Billy och alla andra hundar där ute som testar den här tekniken att njuta. Matte får en härlig stund i lerpölen, även kallat uppfriskande skogsspa medan Billy själv kan rusa iväg och roa sig med annat. win win situation som de skulle säga på engelska. Efter badet är både och matte och hund lika blöta och det ger en härlig samhörighetskänsla och blir verkligen mycket teambildande.

Det här är dagens tips från coachen, Billy har testat det flera gånger själv och menar att det funkar utmärkt. Mattar/hussar brukar i regel inte heller vara så smarta att de känner igen situationen, så upprepa gärna badkedjan med jämna mellanrum.

CC6 CC4