Idag satte jag mig ner och funderade på vart vi egentligen låg vad det gäller momenten i Lydnadsklass 1. Jag bestämde mig för att lägga ett par hårda spår och sedan testa igenom ett par av momenten för att se hur det kändes.
Spåren gick helt okej, han börjar greppa det svåra underlaget allt mer och tycker att det är kanonkul! Men vi behöver absolut öva mer på det.

Sen filmade jag några av momenten. Vi gjorde varje sak typ två gånger, men tog bara med en gång av varje på filmen. Platsliggningen avbröt vi, för han ville inte ligga med hakan på det vassa gruset.

Sedan tänkte jag även skriva moment för moment hur jag tycker vi ligger till. Mest för min egen del. Om en och en halv vecka ska vi träningstävla på BBK för första gången, och min tanke är att ta reda på typ vilka moment vi skulle kunna köra där.

Fritt Följ/Linförighet
Går helt klart framåt. Högersvängarna är fortfarande svåra, och vi skulle behöva öva stegförflytt och göra honom allmänt säkrare på positionen och uppgiften. Sen måste vi ju också öva uthållighet och hitta en bra fart att gå i.

Platsliggning
Ser stora förbättringar! Vi behöver bara fortsätta jobba. Lägga på mer medveten störning, han blir väldigt osäker om jag lägger honom på något ställe där många tränar hund och ropar ”hit”, ”fot” och ”apport” hejvilt. Då far huvudet upp en bit men han kommer snabbt på sig själv. Måste också lägga på tid och avstånd. Förra träningen gick jag 50 långsamma steg bort och vände sedan, hakan var fastankrad i marken och han låg jättefint!

Hopp över hinder
Det har vi faktiskt aldrig tränat. Men jag tror inte att det kommer bli några problem.

Inkallning
Han är duktig. Såklart kan man alltid förbättra ingångsposition och fart men för tillfället är jag nöjd.

Ställande under gång
Vårt absolut svåraste moment just nu. Trots massor av tips vet jag inte hur jag ska gå vidare för att få det som jag vill. Skulle behöva lite hjälp med det live!

Läggande under gång
Var ett tag sedan vi tränade det. Inne funkar det bra även om jag gärna skulle ha ett snabbare läggande. Måste träna mer utomhus och med störning och mer läggande för sig för att få det snabbare.

Apportering
Ettans apportering går okej, vi har tränat mycket på stadga och han brukar inte tugga (även om han har lätt för tugg) Skulle vilja ha mer fokus på mig medan han håller apporten och väntar. Tvåas apportering går superdåligt, gripandet är heltokigt och ibland kastar han sig på den på samma sätt som en leksak. Sen hänger apporten och dingar i mungipan när han springer och lämnar av den också.

Tandvisning
Har inte tränat på sedan vi höll på med utställningarna. Vi måste absolut börja med den träningen igen. Han är inte toppenförtjust i folk som pillar på honom när han försöker jobba.

Jag tror att vi skulle kunna försöka oss på alla moment utom ställande under gång faktiskt. Skulle bara behöva göra hoppet någon träning men det tror jag att han klarar galant 🙂