Tyr blir en noseworkstjärna!

I febriari fick jag höra att Strängnäs Lokala Kennelklubb skulle ha en noseworktävling. Det var ingenting jag hade tänkt köra med Tyr alls, vi har tillräckligt mycket att göra med alla andra sporter vi håller på med..

Men i och med arrangemanget och engagemanget på klubben bestämde jag mig för att börja träna inför doftprov. Sagt och gjort, några veckor senare stod vi där med godkänt doftprov och anmälda till tävling.

11 April startade vi vår första NW tävling tillsammans, det var ett trevligt arrangemang och jag kände absolut ingen press eller stress utan gick in och sökte som på träning. Vi åkte hem med diplom och SSE i inomhus!

Det gjorde att jag fick lite blodad tand och anmälde genast till fler tävlingar. Vi vart bortlottade flera gånger men 27/5 kom vi med på en i Ringarum.

Hade en fruktansvärd natt innan tävlingen och hade nästan inte sovit någonting men åkte ändå. När vi klev in på dagens första sök trodde jag att jag skulle svimma.. vi hittade inte gömman. I sök två kom det in en gullig aussietik och sa hej mitt under tävlingen, men Tyr lyckades ändå hitta gömman och var rätt snabb.

Vi fick lite paus och laddade om, jag började må bättre och de två sista söken gick som en dans. SSE på inomhus och 2:a på behållare!

Jag kände mig lite nedstämd efter tävlingen men vi hade snart en ny inbokad. Söndagen 4/6 var det dags igen i Hallstahammar. Tyr sökte bra, jag lyckades ha tur och släppa på på gömman i fordonssöket. Han hittade allihop och med snabbast tider vann han totalen! Vi fick även tre SSE, vann fordon, tvåa i behållare och tre i inomhus. Helt galet! Jag var så stolt och glad. Det var bara 8 av 50 som tog diplom den dagen.

På tisdagen var det dags för tävling igen.. jag var så nervös. Skulle vi klara sista diplomet?
OM vi gjorde…. vi tog sista diplomet, vann totalen igen och kom etta i utomhus och behållare. Han hittade behållaren på 4 sek!! och utomhus på 13. Vi var nästan 1 minut snabbare än tvåan. Det visade sig att många hade haft svårt och 8 av 40 tog diplom.

På torsdagen efter åkte jag till Stockholm och vi fixade doftprovet i Lagerblad, så nu är vi redo för klass 2! SÅ COOLT!

Vi söker med Billys gamla utrustning och det känns som att han är med oss i varje sök.

 

Godkänt anlagstest för Eir!

Idag vart Eir godkänd i anlagsprovet!
Kommentaren från domaren var:

”En mycket duktig spårhund som löser dagens prov och alla prövningar. Stort grattis till fint spårprov”

Jag är så glad och stolt över duktiga Eir!

Vallningen går framåt!

Det går verkligen framåt med vallningen! Ankie hjälper oss en gång i veckan och Tyr har börjat vara lös på större ytor.

Det går fortfarande mycket bättre när hon kör honom än när jag gör det, men vi övar på och jag hoppas att det snart kan gå lika bra med mig!

Framåt i vallningen

Vi har börjat valla lite för Ankie på Fäboda gård, hon hjälper oss med traditional style vallning och jag har anmält Tyr till ett NHAT i juli! Så spännande.
Tyr är duktig, extremt intresserad men ser bara får just nu och har inte så mycket samarbete. Men han tänder mer och mer hela tiden så jag hoppas att det ändras när vi börjar landa lite mer tillsammans. Jag har heller absolut ingen aning om vad jag pysslar med så det är massor att lära sig för oss båda.

Tyr har precis börjat vara lös med fåren i vår lilla hemmagjorda fålla och det fungerar bra, han är så himla snäll med djuren att jag aldrig behöver oroa mig. Går på lite högt tempo ibland men är ändå väldigt fin med dem.

Eir är svårare, hon har fortfarande rätt stora issues när fåren tittar på henne, vi har pausat en veckas träning nu när jag satsat lite mer på Tyr, men ska se till att hon får vara med lite nästa vecka.

En annan utmaning med båda har varit att träna på att kunna vara med när andra vallar och vara lugna. Det är mest Tyr som har fått vara framme och jag tycker att det har blivit bättre! Jättebra eftersom på NHAT är det en del med både socialitet och även att de ska vara trevliga runt andra hundar.. Tyr är snäll men väääääldigt intresserad.

Så kul att fortsätta med vallningen i alla fall!

Välkommen får!

En dröm har gått i uppfyllelse! Vi har skaffat oss 6 åsenfår! Så himla fina tjejer och jag ser fram emot att lära mig mer om att vara fårägare och vallning tillsammans med dem.

De bor i Mariefred och vi delar ansvaret med tre andra tjejer vilket känns toppen!

Grövelsjön 1 – Nu är vi framme!

Äntligen framme i Grövelsjön! Vi landade vid stugan mitt i natten. 23:30. Det var kolmörkt och stjärnorna lyste klart på himlen. Huset låg vid en nedlagd bondgård och allting var svart och spöklikt. Vi hade suttit i bilen på vägen upp och lyssnat på skräckhistorier om UFON och oförklarliga ting så det kändes absolut lite kusligt när vi åkte upp mot de förfallna husen.

När vi lämnade hemmet hade det varit sol, 25 grader och varmt, men väl framme var det bara 5-6 grader så kylan slog emot oss när vi öppnade bildörren. Vi letade efter nyckelboxen men hittade den inte, åkte runt i omgivningen och trodde att vi kanske var vid fel hus, åkte tillbaka, ställde bilen med strålkastarna mot huset och letade igen. Tillsist hittade vi den!
När vi väl fick på utebelysningen såg huset mer hemtrevligt än spöklikt ut som tur var!

Line hade varit superduktig hela vägen. Först sovit 2 timmar, sedan lekt ett par timmar och sedan somnat igen för natten. Vilken stjärna! Väl framme var hon dock pigg som bara den och sprang genast runt och hittade på hyss. Hennes slitna föräldrar var helt utpumpade när hon äntligen somnade igen vid 2-tiden!

Inga bilder idag pga.. fullt upp med att åka bil!

Mycket har hänt sedan sist..

Det har hänt en hel del sedan sist. Det var alldeles för länge sedan jag skrev här i bloggen och dokumenterade – men livet har kommit emellan!

För strax över ett år sedan fick jag en underbar dotter och efter det vart jag väldigt sjuk i ulcerös kolit. Billy mådde inte bra hemma hos oss med den minskade uppmärksamheten och ett barn som sprang runt. Han och Eir började tjafsa mer och mer och han morrade och skällde på vår lilla dotter.

Därför tog jag i januari beslutet om att omplacera honom. I mars flyttade han hem till en helt underbar kvinna i Eskilstuna som tar så fin hand om honom, trots ett antal stenar på stigen. Stenbumlingar till och med. Billy fick hotspots och antagligen foderallergi och de fightas fortfarande med att få honom bra.

Jag ÄLSKAR Billy och det var för hans bästa han fick flytta. Han vantrivdes något så otroligt och jag kände på något vis att han var klar med oss.. fruktansvärt men så var det. Nu hos Karin får han all uppmärksamhet och så mycket kärlek att det svämmar över.
Jag är så otroligt tacksam att han har fått komma dit, och önskar bara att de slipper alla problem nu så att de verkligen kan få leva tillsammans och må bra.

Fina Billy, du är saknad här hemma <3

Billy fortsätter leverera Nose work!

Idag var vi iväg till Trosa-Gnesta BK och tävlade TEM utomhussök. Jag hade absolut ingen förväntan alls. Eftersom vi satsar på att starta appellen igen om en månad har jag pausat med NW-träningen och fokuserar på spåret och lydnaden istället. Vi har alltså hunnit träna en gång på tre veckor, och den gången gick verkligen inte alls bra! Billy var så stressad.

Jag känner mig hemma på trosa-gnesta BK och stämningen var avslappnad och tävlingen väldigt bra arrangerad så jag gick in som sista startnummer med flaggan i topp. Och vi bara levererade! Tillsammans var vi verkigen ett team, jag läste av honom i starten, skickade in honom med näsan på efter att han scannat av hela området och låst upp åt olika håll. Han gick in och satte alla söken som en kung! Jag var så stolt, och inte bara över honom utan även över mig. Vi hade sådant teamwork!

När vi sedan kom trea i två individuella sök, etta i ett och även vart etta i totalen med vår träningskompis som tvåa var det så himla roligt. Köpte en korv till Billy på vägen hem på en mack. Asså det var han värd! Heja oss!

 

Tredje diplomet i NW1

Tjohej! Idag tog Billy sitt tredje och sista diplom i NW1 med alla moment. Jätteroligt! Jag hade verkligen ingen som helst förväntningar eftersom tävlingen visade sig vara på en bondgård. Det var tuppar som gol, grisar som publik och får bakom skynken. Typ sådant som Billy tycker är helt förfasligt.

Men han jobbade på riktigt fint under alla sök trots störningen och den konstiga miljön. Ibland har han kunnat bli låg på tävling, men det blev han inte alls idag. Kanske för att jag var så nollställd och fokuserade mer på grisarna i hagen bredvid än på själva söken (så jag hann liksom inte vara nervös).

Är i vilket fall superglad och väldigt nöjd över hur duktig han var, speciellt med tanke på alla djur runt omkring söken!

Nu ska vi börja fokusera mer på klass 2.. ska bli spännande!

Eir fick kika på fårskallar

Idag fick Eir följa med och kika på när Erica och Thill vallade. Det var jätteroligt och väldigt spännande att se på! Jag trode att Eir skulle ha svårt att sitta stilla och kolla på, men det gick faktiskt väldigt bra och hon tyckte att fåren var ganska intressanta.

Vi får försöka åka med igen och titta!

Liten update

Fullt ös här, men jag hinner inte uppdatera så mycket. Billy tränar mot nw och appellen. Vi tragglar med framförgåendet så att vi kan starta appellen igen och den här gången förhoppningsvis i alla fall ha förutsättningarna momentmässigt att klara det. Och i nw är det miljöer, störningar och noggrannhet. De senaste två tävlingarna i nw har vi lyckats ta diplom (ett i TSM och ett i TEM fordon).

Eirs träning är också full fräs. Vi spårar mycket och jobbar med grunder så att vi förhoppningsvis kan göra ett BH när hon är 15 månader och sedan förbereda oss för en start i BSL. Det blir roligt att se hur hon utvecklas under det kommande halvåret.
På måndag ska vi gå kurs för Maria Brandel så det ska bli spännande att få lite nya tips och ideer.

Jag har även börjat träna Easy en del och ska försöka starta henne i lägre är tanken, men det krävs en del träning först och få ihop ett par moment. I spåret är hon superduktig! Billy och Easy har även börjat fungera ihop utomhus, så himla roligt att kunna ha henne med i vår flock mer!

Sista bilden är på Easy & Eir <3

Liten snabb update 🙂

Godkända i appellklass och 3:a

Igår tävlade vi appellen för första gången – jag hade absolut inga förväntningar och visste att vi inte skulle bli uppflyttade eftersom vi varken har framförgående eller platsliggning. Vi tog det hela som en skoj dag i solen!

Morgonen började 7:15 i Nykvarn. Södertälje BK hade ordnat jättefina spårmarker och det kändes verkligen roligt att komma dit. När det vart vår tur (vi drog startnr 7) var jag supertaggad och absolut redo och Billy verkade känna likadant!
Starten på spåret var verkligen fin och kändes riktigt bra. Vi kom fram till första apporten utan problem och han markerade den fint. Nästan direkt efter apporten började han ringa och bli osäker. Jag tyckte att han kändes lite annorlunda än vanligt (även om han absolut kan ringa i vinklar och så) Han hittade tillbaka till spåret och vi fortsatte. Han var lite stökig hela mittsidan men hittade och markerade apporten fint. Inför sista vinkeln fick han superproblem. Han ringade och letade och kämpade och gjorde verkligen allt för att hitta spåret. Men det var så svårt! Jag stod och tog det lugnt och lät honom jobba – för han lyfte inte nosen från backen utan jobbade på. När jag tittade till vänster om oss såg jag stora älgspår, helt färska. Älgen måste precis ha passerat. Billy kämpade på en bra stund och jag hade is i magen. Efter ett tag hittade han tillbaka till vinkeln, fäste upp i spåret och tog slutpinnen klockrent. Var så stolt och nöjd över honom – så stor störning har han nog inte tidigare fått! Det fina var att se hur han verkligen fortsatte att leta och inte gav upp när det blev tufft och svårt. Vi fick två 8:or av båda domarna och kommentaren ”god spårlust” jag var riktigt riktigt nöjd med det! Gud vad han har utvecklats i spåret de senaste månaderna!

Hunden med spåret innan oss (älgen hade gått där med) fick lov att bryta och lika så någon mer. Vi var alltså 8 kvar som skulle köra budföring och lydnad.

Vi har inte kört en tävlingsmässig budföring med okänd person förut, och det var en man som Billy genast störde sig lite på (Billy luktade mycket på hans byxor när vi hälsade) men han sprang när jag gjorde DK. Sen var det en fläck bakom mig som han fastnade på innan han gjorde ingången (alla hundar verkade mer eller mindre ha fastnade på den så riktigt god måste den varit!) Gjorde DK igen och fick en 5:a och en 6:a.

Resten av programet gick typ halvbra. Fria följet var verkligen dåligt (han var nog väldigt trött och vårt fria följ har inte varit vidare bra de senaste två tävlingarna heller tyvärr..) men vi blev i alla fall godkända och kom på tredjeplacering.

Var rätt nöjd med det ändå. Nya tag nästa år. Då siktar vi på att få till alla delar och bli uppflyttade.. men måste få typ 9:or på det mesta för att det ska funka!

Kul dag!

Morgonbus!

Just nu har jag jättemycket att göra på jobbet, så det blir mycket hänga på kontor för Eir. Billy får oftast vara hemma med husse ännu så länge, men nästa vecka kommer Josef att börja jobba igen så då får vi se hur det blir.

Jag jobbade till 24 igårkväll, sedan hem och sova. Upp två gånger på natten med Eir och sedan vaknade hon för morgonen vid 5:50. Hon var så himla pigg att jag bestämde mig för att helt enkelt åka tillbaka till jobbet och fortsätta.
Precis utanför konotret finns en helt fantastisk skog där jag brukar testfotografera bröllopspar och sådant, där lät jag henne rejsa runt i 40 minuter och jaga leksaker och bara ha superkul!

Man måste nästan låta henne springa ute mellan varven, annars är hon helt galen inne på kontoret sedan!

Spårdag i Mariefred

Idag packade vi in oss i bilen, hela familjen och åkta till Mariefred för att spåra med Christoffer och Anna. De är så snälla som hjälper mig med Billys spår och ger massor med tips och delar med sig av sin kunskap!

Billy fick tre spår, två spårstarter där jag verkligen trampat upp ordentligt i starten och där jag kunde jobba på våra rutiner och verkligen få till det bra. Han tog dem jättefint (Vi har ju tränat på det sedan sist vi var där) och ett längre spår på nästan 250 meter med två vinklar. Marken var extremt torr och solen gassade och strålade och Christoffer beskrev det som ett väldigt utmanande spår pga förhållandena.
Lite trassel i starten (kan ha att göra med att spårflaggan vart utbyten..) och sedan trassel i en vinkel. Det blåste ganska kraftigt och på kortsidan drog han kanske 20 cm utanför spåret konstant till vänster. Annars spårade han på bra och de tyckte att vi såg redo ut för appellen! Han är väldigt noggrann och taggad på att jobba, tycker verkligen att det är kul!
Nu ska vi fortsätta att lägga en hel del starter, ordentliga spår och några spår med vinklar och olika typer av utmaningar. Måste även börja länga linan och kanske börja lägga in det på sista sträckan när det inte är några vinklar kvar.

Christoffer och Annas hundar spårade också, Pluto fick ett skogsspår och Ulva fick ett ängsspår med många apporter. Efter sista apporten stannar Christoffer och ropar på mig, och jag fick komma och ta över linan och spåra med Ulva! Sjukt cool känsla. Hon är extremt noga, säker och rutinerad och tuffar verkligen fram som ett tåg. Väldigt väldigt coolt!

Efter att vi hade spårat klart åkte vi till Christoffer och Annas sommarstuga, ett helt fantastiskt gamlat soldattorp som verkligen var såå mysigt! Sedan är vi en jättegod lunch som Christoffer lagade. Han jobbar som kock så ni kan ju tänka er hur det smakade… wow!
Eir fick springa runt och busa och upptäcka deras trädgård medan vi fikade och hade nog ganska skoj med Ulvas leksaker. Hon är så himla trygg och nyfiken i alla miljöer hon varit i hittills och älskar verkligen att pussas med alla människor hon möter! Så himla härlig och charmig <3

På gång!

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin